Direktlänk till inlägg 3 januari 2009

skaffa nycklar som utvecklar...

Av ricardo rodriguez - 3 januari 2009 12:59

Skaffa nycklar som utvecklar... 


 • Att möta dina spelare där de är skapar förtroende!
 • Ett gott förtroende skapar förutsättningar för optimala prestationer!
 • Vinnartillstånd skapar topprestationer!
 • Lär ut så att dina spelare kan lära in!
 • Balans skapar harmoni och goda resultat!

 Detta är viktiga nycklar i ditt ledarskap. Här kommer jag att försöka hänvisa Er hur ni skall gå tillväga för att använda dem på rätt sätt i förhållande till varje enskild aktiv eller ett lag.


Det finns en historia om en rörmokare som blev anlitad för att laga pannsystemet på ett ångfartyg. När han lyssnat på vad problemet var och ställt en del frågor gick han ner i pannrummet. Han lyssnade på ljudet och kände av på några rören. Så tog han fram en skruvnyckel och vred om en ventil. Hela systemet började genast fungera.

När ägaren fick en räkning på 8 000 kronor för en kvarts jobb blev han arg och krävde en arbetsbeskrivning.


Detta var vad rörmokaren sände honom:

För omvridning med skruvnycklen  4 kronor

Förkunskapen om var vridningen skulle ske      7996 kronor

Total: 8000 kronorRörmokaren visste efter ett par minuters fundering vad som behövde göras för att få pannsystemet att fungera. Att det bara krävdes en enkel omvridning med en skruvnyckel var mindre viktigt.


Det viktiga var att han visste var omvridningen skulle göras! 


Jag har varit aktiv rugby spelare och har elitbakgrund. Efter mina aktiva år har jag fortsatt vara verksam inom idrotten som ledare.

Jag  har under årens lopp undervisat inom ämnen som motivation, mental träning, ledarskap och kommunikation.

Jag  har på många olika sätt sökt finna nycklarna för framgång för att precis som rörmokaren, veta var omvridningarna skulle ske.


En av många nycklar är ”kommunikation och förändring”.

Den bygger på komparativ forskning av Truls Feiner och Jorunn Sjöbakken. Dem bygger bland annat på Gregory Bateson tvärvetenskapliga initiativ från 70-talet.

Komparativ forskning är jämförande studier av teorier, metoder och kompetenta människor inom och mellan olika yrkesområden som bland annat pedagogik, terapi, hälsa och idrott.


Forskningen har funnit gemensamma nycklar inom alla branscher och systemnivåer som individ, relationer, grupper, organisationer och samhälle.

 Att möta...

 Att möta innebär  mer än att bara finnas på samma plats.

Det innebär att skapa förtroende och att upprätthålla förtroende. Det kan ske på olika sätt exempelvis genom:


 • Att se, lyssna på och vara fysiskt närvarande
 • Att använda ord, språk och tonläge som de spelare
 • Att vara på samma fysiska nivå, exempelvis sätta sig på huk när du pratar med knattarna
 • Att möta spelare på deras kunskapsnivå
 • Att möta spelare i deras sinneskanal

 Vad händer om du missar att möta och skapa förtroende?

Om du missar mötet och därmed möjligheten att skapa förtroende kan det bli svårt att leda vidare. De spelare som kommer förmodligen inte att lyssna och vilja lära vidare. De upplever inget förtroende. Det som gör att du missar mötet är till exempel:


 • Att du lyssnar okoncentrerat
 • Att du navänder ord som spelare har svårt att förstå (facktermer)
 • Att du börjar prata om annat än spelare vill
 • Att du ser på andra spelare
 • Att du är ”på väg någon annanstans”

 När väl förtroendet är skapat kan du leda spelarna vidare och ge nya kunskaper och förhållningssätt. Detta kan ske på olika sätt, till exempel:


 • Teoretisk kunskap
 • Taktisk kunskap
 • Teknisk kunskap
 • Mental kunskap
 • Social kunskap

 Att möta och leda sig själv...

Dagens rugby börjar bli alltmer krävande för både ledare och spelare.

 Det är hård träning och tävling som ligger bakom varje prestation. För att må bra och trivas är det viktigt att kunna ta hand om sig själv.

Att vara uppmärksam på sina egna signaler om vad som är viktigt.


Att kunna ställa sig själv frågorna ”vad är jag just nu?”, ”vad gör jag nu för att må bra?”, ”trivs jag?”. Detta kanske låter som en självklarhet, men alltför många ledare och spelare ”går in i vägen” i dag.


En del ledare blir duktiga på att möta andra spelare, övriga tränare, kommité, styrelse- men glömmer bort sig själva.


En del spelare är så uppmärksamma på att platsa och göra ledare, föräldrar, lagkamrater med flera till lags att de glömmer bort sig själva.

 Det är inte ovanligt att människor prioriterar bort sig själva. För att få en sund relation till sig själv är det oerhört viktigt att möta sig själv där man just nu och lära sig leda sig själv på ett sätt som är utvecklande.Övning

 Möta och leda


 • Inled med fem till tio minuter då du möter spelare genom att vara uppmärksam på vad han eller hon vill. Exempelvis genom att lyssna aktivt, vara fysiskt närvarande, prata samma språk. Efter mötet börjar du leda vidare på vad du har planerat för träningen

 • Låt spelare arbeta två och två, exempelvis under uppvärmning, nedvarvning eller strechtning


 Reflektion


 • På vilket sätt kan du möta dina spelare?
 • Hur är din balans mellan att möta och leda?
 • Vad kan hända med en spelare som inte blir mött där hon är?
 • Vad kan hända om du inte möter dig själv?


Att bryta och byta mönster

Efter en tids möta och leda kan det börja bli ”långtråkigt” i relationen. Hela relationen kan bli som ett invant mönster. Det kan behövas något som ”piffar upp” och som bryter mönstret, en så kallade mönsterbrytare.


Exempelvis gå på bio, picknick vid sidan av eller efter en träning...tänk dig att bli överraskad med frukost på sängen en måndag morgon!

En fara med att möta och leda kan vara att det blir förutsägbart och kanske till och med långtråkigt. Precis som en relation behöver en ledare ibland göra en mönsterbrytare.


Syftet med mönsterbrytare är att skapa nyfikenhet och åter skärpa sinnena. Att bryta det invanda mönstret, att göra en mönsterbrytare inom rugby kan vara exempelvis att förändra träningen elle förutsättningarna kring träningen. 


Att göra helt enkelt annat än vad de aktiva är vana vid, till exempel:


 • Byta position eller plats i laguppställningen
 • Testa någon ny övning under ordinarie träningen
 • Hoppa över en träning för att gå ut med spelarna.

 Övning

Skriv och genomför ett antal mönsterbrytare som är användbara och effektiva i rugby. Exempelvis genom att byta roller, byta boll, spela ”långsammare”, spela fotboll med rugby bollen etc.Reflektion

Vilka mönsterbrytare använder du inom rugby?

Hur ofta gör du mönsterbrytare?
Sinnenas möjligheter

Vi lär genom våra fem sinnen; se, höra, känna, lukta, smaka. Av dessa är det speciellt tre som är viktiga för en ledare att behärska för att effektivt kunna möta samtliga spelare i kommunikationen.

Vi lär genom att ta in information genom (VAK)


vad vi Ser (visuellt)

Hör (auditivt)

Känner och gör (kinestetiskt)Som ledare är det viktigt att ha kunskap om hur de olika sinnena fungerar och bör användas i kommunikationen för att kunna möta den spelare i rätt sinneskanal.

Den spelare föredrar ofta ett eller två av sinnena vid inlärning.

Om du som ledare lär dig vilket eller vilka av sinnena som den spelare favoriserar samt själv lär dig att kommunicera i de olika sinnena ökar din möjlighet att möta de aktiva där de är.Jag kommer att beskriva de olika sinnena och hur du via ord och kroppsspråk kan upptäcka vilket sinne den spelare favoriserar.
Använd sinnena vid instruktion och inlärning

Visuellt sinne:Använd visuella ord till exempel·     

 Titta här!·       

Jag visar först·   

 Visualisera, se dig själv (utföra övningen)·       

Är övningen tydlig för dig?


Auditivt sinne:

 • hör du övningen?
 • Hur låter den?
 • Lyssna på träffen

 Kinestetisk sinne:

 • Hur känns träningen?
 • Hur känns rörelsen?

 Vilket sinne favoriserar du?

forts...  Copyright © 2009 Rugbycoachning

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av ricardo rodriguez - 25 december 2008 13:01

Successful communication depends on developing good people skills and showing a human face. If coaches want players to listen over time, they cannot deliver their messages with sarcasm or threats. It is important to maintain a positive and open comm...

Av ricardo rodriguez - 22 december 2008 20:20

accidentally offside - A player is accidentally offside if they cannot avoid contact with an opponent while being offside. A scrummage is formed at the place where their team last played the ball.   advantage - A method of refereeing. The referee all...

Av ricardo rodriguez - 22 december 2008 20:19

ScrumA formation used to restart play after a knock-on or forward pass, or at any time when ordered by the referee.Forwards on each side bind and the two groups come together, with the front rows interlocking to leave a tunnel between them. The halfb...

Av ricardo rodriguez - 22 december 2008 20:17

  The match starts with a kickoff and the receiving team collects the ball and generally tries to move the ball downfield to score. The team without the ball (the defenders) tries to stop this. You can only tackle the ball-carrier.   After the ball-c...

Av ricardo rodriguez - 22 december 2008 20:14

 FORWARDS1 = Loosehead prop2 = Hooker3 = Tighthead prop4 = Lock5 = Lock 6 = Blindside flanker 7 = Openside flanker8 = No 8 BACKS9 = Halfback10 = First five-eighth11 = Left wing12 = Second five-eighth13 = Centre14 = Right wing15 = FullbackA rugby team...

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se