Presentation

URL:    http://rugbytoolbox.bloggplatsen.se
Registrerad:    2008-12-22 18:51
Senast inloggad:    2009-01-04 14:38
Bloggtitel:    rugbytoolbox
Förnamn:    ricardo
Efternamn:    rodriguez
Län:   
Kommun:   
Ort:   
Intressen:   

Hej och välkomna till RUGBY Coachning*/ Toolbox *

anledningen till denna blogg är att hjälpa andra med övningar och råd för att kunna utöva denna eminenta sport. Generellt handlar bla om följande:


innehåll



1.1 Vad är coachning?

1.2 Kongruens

1.3 Empati

1.4 Oreserverad positiv respekt

1.5 Observera och lyssna

1.6 En aktiv process... 





1.1 Vad är coachning?

En av tränarens viktigaste arbetsredskap är individuella samtal. Det känns i regel positivt för en spelare att bli bekräftad genom individuell uppmärksamhet från en person som man litar på och kan lära av. Det finns många typer av vägledning och olika sätt att definiera vägledning.




1.2 Kongruens

Denna benämning innebär att man vågar sig själv. Man får inte försöka spela någon annan genom att sätta upp någon personlig fasad. En coach som visar sig som hel och integrerad person förmedlar följande budskap; det är inte bara tillåtet, utan också önskvärt att vara sig själv.




1.3 Empati

Att vara empatisk innebär att man klarar av att sätta sig in i, uppleva och förstå hur andra har det. När detta fungerar, visar coachen en förmåga att följa upp och lägga märke till de personliga åsikter som spelaren förmedlar på ett riktigt sätt. Genom samhörighet med spelaren och som en konsekvens av att skapa en tillitsfull miljö, spelaren känner sig sedd och trygg, är förutsättningarna goda för bra coachingsamtal.




1.4 Oreserverad positiv respekt

En oreserverad positiv respekt innebär att man accepterar spelaren på ett icke dömande sätt. Att visa oreserverad positiv respekt innebär inte att man måste hålla med om eller överta spelarens förhållningssätt och åsikter. Däremot respekterar man spelaren, oavsett vilka svagheter som finns och utan att pracka på spelaren sina egna värderingar. Ett sådant förhållningssätt skapar ett mycket bra samtalsklimat. En spelare som möter en sådan coach vågar vara ärlig och kan ta i tu med negativa känslor, tankar för att bli avvisad eller fördömd.




1.5 Observera och lyssna

Man måste observera spelaren under samtalen för att kunna kommunicera på ett effektivt sätt. Observation ger nyttig information, samtidigt signalerar det att spelaren i frågan är i fokus. Att bli sedd, skoja, att kunna spelaren namn eller hans eller hennes nick skapar trygghet. Trygghet i sin tur gör att spelaren lättare kan uttrycka sig verbalt. En förutsättning för att vara en god observatör är att vara avslappnad och öppen.




1.6 En aktiv process

 En coach först och främst måste kunna vara duktig på att lyssna, men att lyssna är mer än att vara tyst. Att lyssna är en aktiv process, där man visar att man tar spelaren på allvar och är intresserad. Genom att lyssna och observera kan man komma fram till vilken typ av kommunikationsstil spelaren har och dessutom bilda sig en uppfattning om vilken kommunikationskanal spelaren använder. Glöm inte att coachen hanterar olika individer med olika behov hela tiden.


tack för att du hittat hit och för att du tog denna tid att läsa intro till min blogg! Hoppas denna fyller en funktion och att Ni sänder kommentarer eller nya övningar / erfarenheter som vi kan dela för andra nya ruggers!


mvh: ricardo rodriguez

.


 Copyright © 2009 Rugbycoachning / Rugbytoolbox

ricardo.rodriguez [RR]

Ovido - Quiz & Flashcards